Beograd
Centar
kontakt@balkanfun.travel
Pon-Pet 10-19h, Sub 10-16h
155-34743-56 Halkbank
Novi Beograd
Belville
kontakt@balkanfun.travel
Pon-Pet 09-20h, Sub 10-17h
155-34743-56 Halkbank
Niš
Balkan Fun Niš
nis@balkanfun.rs
Pon-Pet 10-18h, Sub 10-15h
155-34858-02 Halkbank
Novi Sad
Lider Travel
office@lidertravel.rs
Pon-Pet 10-19h, Sub 10-15h
155-34889-06 Halk Bank
Kragujevac
Balkan Fun Kragujevac
kontakt@balkanfun.travel
Pon-Pet 11-18h, Sub 11-16h
155-34743-56 Halkbank
Skoplje
Balkan Fun Macedonia
Sofia
New Friends Travel

0879 54 53 53

Sarajevo
Let’s Go Travel & Events
Zastava Tajlanda

Viza Tajland - da li je potrebna viza za Tajland?

Blog

Pozovite nas za sve informacije i rezervacije 011 268 60 64 ili 060 500 61 60 u vezi aktuelnih ponuda.

Bliži se idealno vreme za posetu Tajlandu. Naime, većina turista posećuje ovu daleku destinaciju u periodu od decembra do marta. Iskustva i uspomene koju putnici donesu sa Tajlanda su živopisna i nesvakidašnja. Svi koji žele da se uvere da je noćni život u Bangkoku zaista definicija najboljeg provoda, ili onih koji žele da upoznaju potpuno novu kulturu i probaju fantastične specijalitete - danas treba da krenu da planiraju put. Uz pomoć vašeg dugogodišnjeg saveznika za najbolja putovanja BalkanFun, odaberite aranžman po svojoj meri. Kako je i ceo proces dobijanja vize pojednostavljen, nećete imati nijednu prepreku da posetite Tajland već ove godine.

Turistička viza - Tajland

Za putovanje na Tajland viza je neophodna. Ova viza se dobija jednostavno, u Počasnom konzulatu Kraljevine Tajland u Beogradu. Ovaj konzulat koji je počeo sa radom 2017. godine, izdaje tajlandske turističke, poslovne, obrazovne i volonterske vize svim nosiocima državljanstva Republike Srbije kao i stranim državljanima sa prebivalištem u Republici Srbiji. Vizu za Tajland možete pribaviti sami, ili uz posredstvo turističke agencije kojom putujete, uz određenu naknadu.

Pasoš u ruci

Turistička viza za Tajland

Proces dobijanja vize se sastoji od nekoliko koraka. Formular za dobijanje vize može se popuniti na zvaničnom sajtu Počasnog konzulata. Kada je u pitanju viza Tajland, odnosno Konzulat zahteva sledeću priloženu dokumentaciju:

  • Original pasoš čiji istek trajanja mora da bude duži od 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (takođe je neophodno da u pasošu budu barem dve prazne strane, jedna naspram druge)
  • Popunjen elektronski Visa formular https://www.thaiconsulate.rs/formular-application-for-visa/ 
  • Fotokopija strane pasoša na kojoj se nalaze lični podaci sa fotografijom
  • Fotokopija kupljene povratne avio karte (rezervacija avio karte nije dovoljna)
  • Fotografija u boji dimenzije 4 x 6 cm
  • 30 € u gotovini za turističku vizu sa jedinim ulaskom i boravkom do 60 dana ili 150 € u gotovini za turističku vizu koja omogućava ulazak u zemlju u više navrata. Za ovu vizu je takođe ograničen boravak na 60 dana, a važenje joj je 180 dana.

Bitno je napomenuti da je za putovanje na Tajland viza jedna od neophodnih uslova da se uđe u zemlju. Naime, od 1. avgusta 2017. godine svi nosioci turističke vize moraju da imaju kod sebe finansijska sredstva u najmanjem iznosu od 20 000 TBH (510 €) po osobi, ili 40 000 TBH (1 020 €) po porodici gotovini ili na kreditnoj kartici. Ukoliko imate novac na kartici, neophodno je imati izvod kartice.

Imajte na umu da Konzulat ima puno pravo da od vas zahteva i dodatnu dokumentaciju u vidu potvrde o zaposlenju ili potvrde o primanjima. Rok za izradu vize je 2 do 3 radna dana, a zakazivanje je obavezno. Za turističku vizu možete aplicirati u roku od 80 dana od datuma putovanja.

Druge vize za Tajland

Počasni konzulat Kraljevine Tajland osim izdavanja turističkih viza se bavi i izdavanjem poslovnih, obrazovnih i volonterskih viza. U njihovoj nadležnosti je izdavanje overe potpisa kao i svaki drugi vid administrativno - konzularnih aktivnosti.

Viza za poslovne sastanke, sajmove, konferencije

Ukoliko je razlog posete Tajlandu poslovne prirode, izdaje se takozvana non-immigrant visa. Za Tajland viza koja se izdaje u ovim okolnostima zahteva da se dostave ista dokumenta kao i za turističku vizu. Pored osnovnih dokumenata, neophodno je priložiti i:

  • Original potvrde o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije koja je adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade
  • Pismo kompanije/partnera iz Tajlanda adresirano na Konzulat
  • Pozivno pismo kompanije/partnera koje je adresirano na podnosioca zahteva

Cena ove vize iznosi 60 €, a iznos treba uplatiti u gotovini. Boravak kao i važenje vize je ograničeno na 90 dana.

Radna viza

Kako biste ostvarili mogućnost za dobijanje radne vize, dokumentacija koju treba priložiti je nešto zahtevnija nego što je to slučaj sa turističkom vizom. Pored dokumentacije koja je neophodna turistima, postoji i dodatna dokumentacija za sve koji žele da dobiju radnu vizu:

  • Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade u Srbiji
  • Pismo kompanije/partnera iz Tajlanda adresirano na istu instituciju
  • Pozivno pismo kompanije/partnera iz Tajlanda adresirano na podnosioca zahteva
  • Overena kopija registracije kompanije/partnera iz Tajlanda
  • Kopija ugovora sa poslodavcem iz Tajlanda ili potvrda o angažovanju sa detaljnim opisom zaduženja
  • Potvrda iz Ministarstva rada

Cena ove vize je 60 €, i sa njom je omogućen jedan ulazak u zemlju sa boravkom do 90 dana.

Znamenitost na Tajlandu

Volonterska i obrazovna viza

Kada je u pitanju volonterska viza Tajland ima posebne propise za studente i sve koji Tajland posećuju iz obrazovnih ili volonterskih potreba. U slučaju da vam treba volonterska, odnosno obrazovna viza pored dokumenata koji su potrebni za turističku vizu, potrebno je dostaviti i:  

  • Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia / ili kopija i original (na uvid) đačke knjižice ili indeksa
  • Pismo kompanije / obrazovne institucije iz Tajlanda adresirano na isto mesto
  • Overena kopija registracije kompanije ili obrazovne institucije
  • Pismo kompanije / obrazovne institucije u kojem se navodi da je podnosilac zahteva prihvaćen da volontira, odnosno da se obrazuje, adresirano na podnosioca zahteva
  • Pismo kancelarije Private Education Commission of Thailand

Cena i ove vize iznosi 60 €, a trajanje ovog dokumenta kao i dozvoljeni boravak traje 90 dana.

Za svaku od navedenih viza, rok izrade nije duži od tri radna dana, ali je zakazivanje termina obavezno. Svaku vizu je moguće produžiti u takozvanom Immigration Office-u (Imigracionom odeljenju). Iskustva putnika govore u prilog radu ovog konzulata s obzirom da je i dobijanje i izdavanje vize dosta pojednostavljeno i svi (koji imaju adekvatnu dokumentaciju) je dobijaju.